Verzuimbeleid, klachten en anti-pestbeleid

Klachtenregeling

Heeft u als ouder(s)/verzorger(s) klachten, blijf er dan niet mee rondlopen! Afhankelijk van het soort klacht, kunt u zich wenden tot de docent, mentor/advisor of schoolleiding.

Als u van mening bent dat een klacht niet naar tevredenheid is afgehandeld, dan kunt u altijd in beroep gaan. Bij wie dat moet en op welke manier staat beschreven in onze klachtenregeling.

Het Linde College is aangesloten bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs.

Postbus 85191 
3508 AD UTRECHT 
e-mail: info@onderwijsgeschillen.nl 

www.onderwijsgeschillen.nl

Leerlingenstatuut 

De rechten en plichten van leerlingen staan beschreven in het leerlingenstatuut

Ziekmelding en verzuim

Een ouder/verzorger kan een leerling telefonisch of via het eigen Magister-account ziekmelden. Dit moet voor 09.00 uur gedaan worden. Wanneer een leerling op school ziek wordt en naar huis gaat, meldt hij/zij zich bij de balie. Als er contact is geweest met thuis, mag de leerling naar huis. Bij thuiskomst belt de ouder/verzorger om te laten weten dat de leerling goed is aangekomen. De ziekmelding wordt door de baliemedewerker in Magister gezet. 

Artsbezoek/orthodontist

Om zo min mogelijk lessen te missen, heeft het de voorkeur om artsbezoek/orthodontist buiten schooltijden te plannen. Als dat niet kan, dan kan een ouder/verzorger hier vrij voor vragen via balie@lindecollege.nl. De baliemedewerker registreert de afwezigheid in Magister. 

Lessen LO

Als een leerling door een blessure niet mee kan doen aan de lessen Lichamelijke Opvoeding, dan is een schriftelijke toelichting van een ouder/verzorger nodig. De leerling geeft dit aan de docent LO. Het is vrijwel altijd mogelijk om ondanks een blessure toch op een andere manier bij de les te helpen. Bijvoorbeeld als scheidsrechter. 

Bijzonder verlof aanvragen 

Soms moet er voor bijzondere gelegenheden verlof worden aangevraagd. Wanneer het om extra vakantieverlof gaat (lang weekend, eerder op vakantie etc.) moet dit verlof tenminste drie weken voor aanvang van het verlof schriftelijk worden aangevraagd bij de afdelinsgcoördinator via een online formulier op onze website  en worden voorzien van een gewaarmerkte werkgeversverklaring. Bij de behandeling van een aanvraag handelen we conform de leerplichtwet. Op onze website staan alle regels beschreven en hoe bijzonder verlof aangevraagd kan worden.

Ongeoorloofd verzuim

Wij vinden het belangrijk om schoolverzuim te voorkomen. Wij hebben duidelijke afspraken over de registratie van het verzuim, de sancties die van toepassing kunnen zijn en de manier waarop de ouder(s)/verzorger(s) en de leerplichtambtenaar geïnformeerd worden. Ongeoorloofd verzuim wordt eerst besproken met de leerling en vervolgens altijd gemeld aan de ouder(s)/verzorger(s). De afwezigheid van leerlingen wordt geregistreerd in Magister en kan door leerlingen en ouders/verzorgers worden geraadpleegd.

Anti pestbeleid

Het Linde College is actief in het scheppen van een veilig, pedagogisch klimaat waarbinnen pesten als onacceptabel gedrag wordt gezien. In ons pestprotocol staat uitgebreid omschreven wat ons beleid is ten aanzien van pesten. 

Vanuit het ondersteuningsteam is de ondersteuningscoördinator, mevrouw T. Frankema het aanspreekpunt voor ouders/verzorgers en leerlingen. Zij wordt daarbij bijgestaan door de heer R. Venema die vanuit de schoolleiding dit in portefeuille heeft. 

Mevr. T. Frankema
t.frankema@lindecollege.nl

Dhr. R. Venema
r.venema@lindecollege.nl

Vertrouwenspersonen

De school heeft vertrouwenspersonen aangesteld voor klachten die te maken hebben met seksuele intimidatie, agressie of geweld. Voor leerlingen en ouders/verzorgers zijn dat:

Mevrouw Y. Eeftink
y.eeftink@lindecollege.nl

De heer M. Bies
m.bies@lindecollege.nl 

Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0561-691 700. Als het nodig is, kunnen zij doorverwijzen naar externe personen en/of instanties. Wij wijzen u op de meldplicht die de vertrouwenspersoon heeft.

Naast interne vertrouwenspersonen, kunnen ouders/verzorgers en/of leerlingen ook terecht bij een externe vertrouwenspersoon. Dat is mevrouw A. Tadema van GGD Fryslân. Zij is bereikbaar via a.tadema@ggdfryslan.nl

Meldplicht seksueel geweld 

De schoolleiding en vertrouwenspersonen behandelen een klacht van ouder(s)/verzorger(s) en/of leerlingen altijd zorgvuldig en discreet. Bij klachten van ouder(s)/verzorger(s) en/ of leerlingen over de schoolsituatie waarbij mogelijk sprake is van ontucht, aanranding of een ander zedendelict, is de school verplicht tot het doen van aangifte bij de Officier van Justitie.

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Het Linde College hanteert de meldcode bij vermoedens van huiselijk geweld en  kindermishandeling. De vertrouwenspersonen zijn hiervoor contactpersoon.

Sponsoring

De school volgt bij sponsoring de richtlijnen die zijn opgenomen in het convenant sponsoring van het Ministerie van OCW. In de regio zijn er beperkte mogelijkheden voor sponsoring. De school staat hiervoor open, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • sponsoring moet verenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige doelstelling van de school;
  • sponsoring mag niet de objectiviteit en de onafhankelijkheid van het onderwijs, de school en de daarbij betrokkenen in gevaar brengen;
  • sponsoring mag het leerprogramma en de leerinhouden niet beïnvloeden;
  • sponsoring mag geen verplichtingen meebrengen die voor het Linde College het algemeen toegankelijke karakter van haar onderwijs en andere doelstellingen in gevaar brengen.

Voor beslissingen inzake sponsoring is instemming van de medezeggenschapsraad vereist. De mogelijkheden voor sponsoring op het Linde College zijn beperkt en richten zich vooral op culturele activiteiten, internationale uitwisselingsprojecten, het Technasium en de beroepsgerichte vakken binnen de school.