Ondersteuning

Een gewone schoolweek brengt meer met zich mee dan lessen. Om ervoor te zorgen dat iedereen optimaal presteert en zich prettig voelt op school is er (digitale) ondersteuning en houden we rekening met de thuissituatie en gezondheid.

Mentor

Alle leerlingen hebben een eigen mentor. Voor leerlingen van die volgens Big Picture Learning (vmbo basis) noemen we dit de advisor. De mentor/advisor is de spil in onze leerlingbegeleiding. Zij hebben regelmatig contact met hun mentorleerlingen. Voor ouders/verzorgers is de mentor/advisor het eerste aanspreekpunt als ze informatie willen over de prestaties of het welbevinden van hun kind. In dat geval is een telefoontje of een mailtje vaak al zeer verhelderend. 

Decaan

Op het Linde College werken twee decanen: mevrouw Katsma voor het vmbo en mevrouw Collet voor havo/vwo. De decaan heeft meerdere taken:

  • begeleiden en adviseren van leerlingen over hun (school-)loopbaan;
  • geven van voorlichting aan leerlingen en ouders/verzorgers;
  • het leveren van een bijdrage aan de deskundigheidsbevordering van de
    docenten en mentoren op het terrein van de loopbaanontwikkeling (LOB).

Het accent ligt op leerweg-, sector- en profielkeuze en het begeleiden in het kiezen van
een vervolgopleiding. De decanen hebben een vast moment in de week beschikbaar voor gesprekken met leerlingen. De decanen zitten in kamer 435.

Extra ondersteuning

Het Linde College investeert veel in de begeleiding van leerlingen. Wij bieden hulp bij spelling, begrijpend lezen en rekenen, faalangst, motorische ontwikkeling, examenvrees en sociale vaardigheid. Soms is de ondersteuning in groepjes, soms individueel. De ondersteuningsvraag is hierbij leidend. Daarnaast zijn er mentorlessen en huiswerkondersteuning.

    Voorbeelden extra ondersteuning

    Klik hieronder om meer te lezen over onze ondersteuningsmogelijkheden. 

    Dyslexiecoaching

    We leren je omgaan met dyslexie op school. We gaan samen aan de slag met manieren om goed te kunnen leren, plannen en organiseren. Er zijn hulpmiddelen zoals voorleesprogramma's. Op een dyslexiepas die je ontvangt, staat van welke extra voorzieningen je gebruik mag maken. Bijvoorbeeld extra tijd bij een toets. Heb je dyscalculie (dyslexie maar dan met cijfers) dan kunnen we je dezelfde ondersteuning bieden.

    Rots & Water

    Omgaan met stress, groepsdruk of pestgedrag is soms best lastig. Daarom is er de training 'Rots & water'. Deze training helpt je meer zelfvertrouwen te krijgen. Soms doen we dit individueel, maar ook wel in groepsverband.

    Leerplein

    Het Leerplein in lokaal 215 is een multifunctionele ruimte waar je altijd gebruik van kunt maken. Huiswerk en (inhaal-)toetsen maken, leren of even tot rust komen. Je kunt hier terecht bij de medewerkers met een vraag. Zij weten het antwoord op je vraag of zoeken met je mee naar een oplossing. Altijd!

    Keuzewerktijd
    Via je rooster kun je je inschrijven voor een Keuzewerktijd-uur. Dit kan in overleg met of in opdracht van je mentor. Je kunt dan zelfstandig aan de slag met huis- of leerwerk op het Leerplein. Ook zijn er altijd medewerkers die je kunnen helpen. Dit zijn geen vakdocenten, maar ze kunnen wel met je meekijken met van alles. Hoe leer je het beste per vak? Hoe maak je een samenvatting? Hoe moet je plannen? Op deze vragen weten ze op het Leerplein het antwoord wel!

    Rustgevende plek
    Het Leerplein is ook plek voor leerlingen om tot rust te komen. Er zijn prikkelarme plekken ingericht waar je kunt leren. Ook is het Leerplein er voor je als je hoofd even vol zit. Met een time-outpas kun je bij te veel prikkels in de les of in de kantine tijdens de pauze ontspannen op het Leerplein. Daar is altijd een medewerker die je een luisterend oor kan bieden.

    Omgaan met faalangst

    Faalangst kan je flink in de weg zitten op school. Daarom kun je op school ondersteuning krijgen als je hier veel last van hebt. Dit is individueel en helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen.

    Leerlingbegeleiding

    Leerlingen die ergens mee zitten en hun verhaal kwijt willen of hiervoor hulp willen, kunnen individuele ondersteuning krijgen van de leerlingbegeleiders. Het kan gaan om leeftijdgerelateerde zaken, dingen die spelen in de thuissituatie tot praktische ondersteuning bij schooltaken. Aanmelding gaat via de mentor of afdelingscoördinator.

    Ondersteuningsteam

    In dit team zitten vertegenwoordigers van school (ondersteuningscoördinatoren, schoolorthopedagoog en afdelingscoördinatoren) samen met externe specialisten, zoals de leerplichtambtenaar, een sociaal verpleegkundige, een schoolmaatschappelijk werker en een ambulant begeleider vanuit het speciaal onderwijs. Zij overleggen regelmatig. Ze bespreken de leerlingen die, om wat voor reden dan ook, extra zorg (begeleiding/ondersteuning) nodig hebben. In gezamenlijk overleg adviseren in- en externe deskundigen welke extra ondersteuning het beste bij de betreffende leerling past. In dit proces worden ouders en leerling betrokken.

    Leerwegondersteunend Onderwijs (LWOO)

    Wanneer leerlingen van het vmbo de normale leerweg niet kunnen volgen zonder extra hulp, kunnen zij hierbij begeleiding krijgen. Een Regionale Verwijzingscommissie (RVC) geeft een toekenning voor LWOO. De school heeft dan de plicht het onderwijs zo te verzorgen, dat de leerlingen uiteindelijk via één van de leerroutes van het vmbo hun diploma behalen en kunnen doorstromen naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

    Passend onderwijs

    Met de invoering van de wet op passend onderwijs hebben alle scholen zorgplicht. Dit betekent dat scholen voor elke leerling verantwoordelijk zijn voor het bieden van passend onderwijs. Als de school dat zelf niet bieden kan, dan moet de school voor de aangemelde leerling zoeken naar een passende onderwijsplek op een andere school. Ouder(s)/verzorger(s) hoeven dus niet meer alleen op zoek naar een passende onderwijsplek voor hun kind. Als een leerling een extra ondersteuningsbehoefte heeft, brengen wij samen met de ouder(s)/verzorger(s) in kaart wat de ondersteuningsbehoefte precies is en of het mogelijk is binnen onze school deze extra ondersteuning te bieden. Het Linde College heeft hiervoor een schoolondersteuningsprofiel opgesteld waarin de ondersteuningsmogelijkheden van de school zijn beschreven. Dit ondersteuningsprofiel vindt u op onze website. 

    Voor specifieke vragen hierover kunt u bellen met de ondersteuningscoördinatoren van onze school via telefoonnummer 0561-691700. 

    Ondanks de ondersteuningsmogelijkheden op school, kunnen we niet elke leerling een passend onderwijsaanbod bieden. Daarom werken we met de andere scholen binnen de regio uit het voortgezet onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs samen in het Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland. Op deze manier kan voor elke leerling een passend onderwijsaanbod geboden worden. Wanneer blijkt dat een leerling extra ondersteuning nodig heeft die alleen kan worden geboden op een school voor voortgezet speciaal onderwijs, dan kan de school de leerling aanmelden bij de Toewijzingscommissie. Deze onafhankelijke commissie binnen het Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland bepaalt op grond van de aangeleverde informatie of de leerling toelaatbaar is tot het voortgezet speciaal onderwijs. Als dat het geval is, dan geeft deze commissie een toelaatbaarheidsverklaring af. Hiermee kunnen ouder(s)/verzorger(s) hun kind aanmelden bij het voortgezet speciaal onderwijs. Op www.swvzofriesland.nl vindt u hierover meer informatie. 

    Ondersteuningsmogelijkheden 

    Met onze ondersteuningsmogelijkheden kunnen we veel leerlingen passend onderwijs bieden, maar onze mogelijkheden zijn niet onuitputtelijk. Voor ons is de centrale vraag: “Kunnen wij de leerling op een verantwoorde wijze opvangen en de gewenste zorg bieden, zodanig dat het onderwijs aan de andere leerlingen daar geen onverantwoorde hinder van ondervindt?” Zo kunnen ernstige gedragsproblemen leiden tot een onacceptabele verstoring van de rust en de veiligheid van andere leerlingen. Een handicap kan zodanige verzorging vragen dat deze zorg onvoldoende geboden kan worden en het onderwijs aan de leerling onvoldoende tot zijn recht komt. Ook kan hierdoor de aandacht van de docent dusdanig in beslag genomen worden, dat de aandacht voor de overige leerlingen onvoldoende is. In dat geval kan de toelatingscommissie (gemotiveerd) het besluit nemen de leerling niet toe te laten. Dan treedt de zorgplicht in werking. Samen met de ouder(s)/ verzorger(s) zoekt de school naar onderwijs, passend voor de leerling. Bij voorkeur in de regio. 

    Extra ondersteuning (OPP) 

    Leerlingen met een specifieke onderwijsondersteuningsbehoefte kunnen een beroep doen op extra ondersteuning. Voor deze leerlingen wordt in overleg met de leerling en de ouder(s)/verzorger(s) een zogenaamd onderwijsondersteuningsprofiel (OPP) opgesteld. In dit OPP wordt de onderwijs-ondersteuningsbehoefte in kaart gebracht en worden afspraken gemaakt op welke wijze de school hier invulling aan kan geven.

    Verwijsindex Friesland

    Het Linde College is aangesloten op de Verwijsindex Friesland. Dit is een systeem waarin docenten, hulpverleners en begeleiders die met jongeren werken, melden dat zij zich zorgen maken over de ontwikkeling van een kind. Op het Linde College meldt de ondersteuningscoördinator een leerling in de verwijsindex als de school zich zorgen maakt over de ontwikkeling van een kind.