Over het Linde College

Het Linde College is een regionale scholengemeenschap, die jongeren van 12 t/m 18 jaar onderwijs biedt in alle leerwegen van het vmbo, havo en vwo (atheneum). Al het onderwijs wordt binnen hetzelfde schoolgebouw aangeboden. Wij dagen leerlingen uit om talenten, kennis en vaardigheden te ontwikkelen en zichzelf ook als mens te ontwikkelen. De vragen wie ben jij en wat zijn jouw wensen en mogelijkheden, staan bij ons centraal.

Missie 

Het Linde College is een open gemeenschap waarin jongeren en volwassenen worden uitgedaagd om met en van elkaar te leren en de eigen talenten en persoonlijkheid optimaal te ontwikkelen. Wij willen onze leerlingen zodanig toerusten dat zij in staat zijn om zelfbewuste keuzes te maken en de verantwoordelijkheid voor het eigen ontwikkelingsproces en leven te dragen.

Zij durven de wereld met een nieuwsgierige houding en in vertrouwen tegemoet te treden, weten zich medeverantwoordelijk voor de samenleving waarvan zij onderdeel zijn en willen en kunnen hieraan vanuit de eigen talenten een bijdrage leveren.

Visie

Onderwijs begint bij de individuele leerling. Met zijn of haar eigen mogelijkheden en talenten,
nieuwsgierigheid en intrinsieke motivatie. Goed onderwijs sluit daarop aan en faciliteert iedere
leerling zodanig dat hij of zij optimale kansen krijgt om de eigen persoonlijkheid en talenten
te ontwikkelen en de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die aansluiten op zijn of haar
mogelijkheden en wensen. 

Weten wie je bent, wat je kent en kunt, legt een basis onder het vertrouwen dat je nodig
hebt om je eigen richting te bepalen en keuzes te kunnen en te durven maken. Wij inspireren
en stimuleren onze leerlingen om ook de eigen nieuwsgierigheid te volgen, stappen uit hun
comfortzone te doen, te experimenteren en fouten te maken en daarvan te leren.
Wij geven hen de ruimte die ze daarbij nodig hebben en het vertrouwen dat ze het kunnen.
Zelfstandig keuzes kunnen en durven maken, betekent ook de bereidheid om hiervoor zelf de
verantwoordelijkheid te nemen. Wij rusten onze leerlingen zodanig toe dat zij ook verantwoorde
keuzes met betrekking tot hun eigen gezondheid kunnen maken en zich ook daarvoor
verantwoordelijk weten. Een gezond leven is immers een belangrijke basis voor ontwikkeling.

Ieder mens heeft andere mensen nodig om zich te ontwikkelen. In relatie ontstaat het verlangen
om dat te doen wat de ander kan. Hij of zij inspireert je om iets nieuws te leren, je ergens in te ontwikkelen of je grenzen te verleggen. En hij of zij nodigt je uit om samen te leren, te werken of te ontdekken. Mensen die hun talenten, kennis en vaardigheden in samenwerking verbinden, komen verder dan alleen en leren daarbij bij uitstek ook zichzelf en de eigen vaardigheden en talenten kennen. Wij stimuleren onze leerlingen daarom bij uitstek om samen te werken en inspireren hen
om ook daarbij met enige regelmaat uit de eigen comfortzone te stappen. Juist van mensen
die anders denken en anders zijn dan jij kun je immers leren. Nieuwsgierigheid naar de ander
en een open houding, spelen daarbij een belangrijke rol. 

Om zich goed te kunnen ontwikkelen, moeten jongeren zich onderdeel weten van de gemeenschap binnen de school en zich daarin ook veilig weten. Een gemeenschap vorm je samen. Wij leren onze jongeren dat zij hiervoor medeverantwoordelijk zijn en inspireren hen om hier vanuit de eigen talenten een bijdrage aan te leveren. Onze leerlingen krijgen de kans om activiteiten te ontwikkelen, initiatieven aan te dragen en mee te praten over zaken die voor hen van belang zijn. Wij stimuleren hen om democratische vaardigheden te ontwikkelen en nodigen hen uit om kritisch te denken. Onderwijs bereidt jongeren voor op hun toekomst in een steeds groter wordende en snel veranderende samenleving. Wij laten hen de verbinding ervaren tussen de wereld in de school en de wereld daarbuiten. En nodigen hen uit om stappen in die buitenwereld te zetten.

Schoolsoorten

Vmbo

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs is een vierjarige opleiding die leerlingen opleidt voor de doorstroom naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of havo (als aan de toelatingseis voldaan wordt). Het vmbo kent vier verschillende leerwegen: de theoretische, de gemengde, de kaderberoepsgerichte en de basisberoepsgerichte. Op het Linde College kunnen leerlingen aan het einde van klas 2 van het vmbo kiezen voor een van de volgende profielen:

  • Zorg & Welzijn
  • Produceren, Installeren & Energie
  • Dienstverlening & Producten
  • Economie & Ondernemen

Havo

Het hoger algemeen voortgezet onderwijs is een vijfjarige theoretische opleiding. Deze opleiding is vooral bedoeld voor leerlingen die willen doorstromen naar een opleiding in het hoger beroepsonderwijs (hbo) of vwo. Na leerjaar 3 kiezen leerlingen uit een van de vier profielen:

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Vwo

Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs is een zesjarige theoretische opleiding; het atheneum. Deze opleiding is vooral bedoeld voor leerlingen die willen doorstromen naar het wetenschappelijk onderwijs op een universiteit. Na leerjaar 3 kiezen leerlingen uit een van de vier profielen:

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Maatwerk

Binnen de muren van het Linde College kunnen leerlingen een mbo niveau 1 of 2 diploma behalen via
Maatwerk. Deze leerroute is een samenwerking met Firda (voorheen ROC Friesland College). Ook individuele trajecten zijn mogelijk, op verschillende niveaus. Maatwerk is een alternatieve leerroute: hetzelfde einddoel, maar dan anders. In overleg met de mentor kunnen leerlingen voor deze route kiezen. Voor de leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg kunnen we in veel gevallen een verkorte mbo 2 route aanbieden, ná het diploma van het vmbo. Voor hen betekent het dat ze in vijf jaar hun vmbo én mbo diploma kunnen behalen.

Kleinschalig georganiseerd


Het onderwijs hebben we kleinschalig georganiseerd. De school bestaat uit drie overzichtelijke afdelingen:


  • Onderbouw (klas 1 en 2 vmbo kader/theoretisch t/m vwo)
  • Bovenbouw vmbo, Big Picture Learning klas 1 t/m 4 en Maatwerk
  • Bovenbouw havo/vwo

In elke afdeling werken we met kleine en herkenbare teams van docenten. Hierdoor kunnen
we de leerlingen die persoonlijke aandacht geven die zij nodig hebben om te presteren.
Elke afdeling heeft een afdelingsleider en deze wordt ondersteund door afdelingscoördinatoren.

Stichting Simant

Het Linde College maakt onderdeel uit van Stichting Simant. Simant is ontstaan in januari 2023 na de bestuurlijke fusie tussen het Stellingwerf College (SOVOO) en Stichting Voortgezet Onderwijs Steenwijkerland – Weststellingwerf (SVOSW).

Er is voor een bestuurlijke fusie gekozen om de daling van het aantal leerlingen in de regio en de schaarste op de arbeidsmarkt op te vangen. Daarom hebben beide besturen de krachten gebundeld. Zo blijft het mogelijk om ook in de toekomst een kwalitatief goed en breed onderwijsaanbod te bieden. 

Simant verzorgt algemeen toegankelijk, goed en thuisnabij onderwijs. De formele identiteit van de stichting is ‘algemeen bijzonder’. Dat wil zeggen dat de grondslag van de stichting algemeen bijzonder is en dat daarbinnen ruimte is om scholen van verschillende denominaties te besturen. 

De scholen die onder de stichting vallen zijn: 

  • Het Linde College: de samenwerkingsschool voor Rooms-Katholiek en openbaar (algemeen bijzonder) onderwijs in Wolvega met vmbo, havo en vwo.
  • Het Stellingwerf College: openbare school voor voortgezet onderwijs in Oosterwolde met vmbo, mavo, havo en vwo.
  • De RSG Tromp Meesters: de openbare scholengemeenschap in Steenwijk heeft twee locaties. Een aan de Lijsterbesstraat, mavo/havo/vwo en een aan de Stationsstraat. Praktijkonderwijs en vmbo plus afdeling voor basis/kader/tl. 
  • SG Eekeringe: school voor vmbo in Steenwijk.

Bestuur Simant

Het college van bestuur van Simant wordt gevormd door de heer M. Vrolijk (voorzitter) en mevrouw S. van der Wijk (lid). Het bestuur is verantwoordelijk voor het strategisch beleid en geeft leiding aan de rectoren/directeuren van de scholen van de stichting. Het bestuur en de rectoren/directeuren vergaderen iedere drie weken in de directieraad.

Postadres:
Postbus 168
8330 AD Steenwijk

Bestuurssecretariaat: info@simant.nl of (0521) 535 925.

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht houdt toezicht op het functioneren van het bestuur van de stichting. Het toezicht is integraal, dus omvat alle aspecten van het functioneren in hun onderlinge samenhang. De Raad van Toezicht houdt niet alleen toezicht op de feitelijke gang van zaken zoals die zich heeft voorgedaan, maar ook op de strategie en het beleid voor de toekomst. De Raad van Toezicht van Simant bestaat uit de volgende personen:

Mevrouw B. de Jong

voorzitter

De heer P. van Essen

vice-voorzitter

Mevrouw I. Soeters

lid

De heer D.P. Halbesma

lid

De heer H. Nijmeijer

lid

De heer D. Greven

lid


Adres Raad van Toezicht: Postbus 168, 8330 AD Steenwijk


Kamer van Koophandel

De stichting staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) onder nummer 05069588. Meer informatie over de stichting is te vinden via de Kamer van Koophandel

Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland

Het Linde College werkt samen met scholen binnen de regio in Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland. Op deze manier kan voor elke leerling een passend onderwijsaanbod geboden worden. Wanneer blijkt dat een leerling extra ondersteuning nodig heeft die alleen kan worden geboden op een school voor voortgezet speciaal onderwijs, dan kan de school de leerling aanmelden bij de Toewijzingscommissie. Deze onafhankelijke commissie binnen het Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland bepaalt op grond van de aangeleverde informatie of de leerling toelaatbaar is tot het voortgezet speciaal onderwijs. Als dat het geval is, dan geeft deze commissie een toelaatbaarheidsverklaring af. Hiermee kunnen ouder(s)/verzorger(s) hun kind aanmelden bij het voortgezet speciaal onderwijs. Op www.swvzofriesland.nl vindt u hierover meer informatie.

Contactgegevens

Bezoekadres:
Linde College
Drafsportlaan 22
8472 AS Wolvega

Postadres:
Linde College
Postbus 170
8470 AD Wolvega

Telefoon: (0561) 691 700
E-mail: info@lindecollege.nl
Website: www.lindecollege.nl 

Raad van toezicht
Raad van toezicht Stichting Simant 
Voorzitter: mevr. B. de Jong
Adres Raad van Toezicht: Postbus 168, 8330 AD Steenwijk

College van Bestuur
Dhr. M. Vrolijk (voorzitter)
Mevr. S. van der Wijk (lid)

Adres College van Bestuur: Postbus 168, 8330 AD Steenwijk
E-mail: info@simant.nl
Website: www.simant.nl 

Schoolleiding
Dhr. J. Osinga
rector
j.osinga@lindecollege.nl 

dhr. R. Venema
afdelingsleider onderbouw
r.venema@lindecollege.nl

mevr. N. de Jonge
afdelingsleider vmbo bovenbouw en Big Picture Learning 1 t/m 4
n.dejonge@lindecollege.nl 

mevr. R. Schadron
afdelingsleider havo/vwo bovenbouw
r.schadron@lindecollege.nl 

Afdelingscoördinatoren

dhr. M. Wever
m.wever@lindecollege.nl
vmbo basis klas 1 t/m 4 – Big Picture Learning

dhr. J. Schrijver
j.schrijver@lindecollege.nl
vmbo kader/theoretisch leerjaar 1 en 2

mevr. A. de Boer
a.deboer@lindecollege.nl
vmbo theoretisch/havo leerjaar 1 en 2

mevr. M. Boomstra
m.boomstra@lindecollege.nl
klas 1 havo/vwo en vwo

mevr. R. van der Kooi
r.vanderkooi@lindecollege.nl
klas 2 havo/vwo en vwo 

dhr. E. Oosterhof
e.oosterhof@lindecollege.nl
bovenbouw vmbo kader (leerjaar 3 en 4)

dhr. R. Bonifacio
r.bonifacio@lindecollege.nl
bovenbouw vmbo theoretisch (leerjaar 3 en 4)

dhr. J. Niemeijer
j.niemeijer@lindecollege.nl
klas 3 havo/vwo en 4 havo

mevr. S. Gerritsen
s.gerritsen@lindecollege.nl
havo 5 en 4, 5 en 6 vwo

Locatiebeheerder
dhr. K. Heida
06-12972129
k.heida@lindecollege.nl

Ouderraad
ouderraad@lindecollege.nl 
Voorzitter: dhr. G. Langenbach

Medezeggenschapsraad
voorzitter: mevr. A. Katsma
secretaris: mevr. J. ter Schuur
mr@lindecollege.nl

Inspectie
Toezicht VO
Postbus 2730 – 3500 GS Utrecht
tel. 088-6696060

Leerplichtambtenaren 

Gemeente Weststellingwerf
mevr. A. Binnema tel. 140561

Gemeente Steenwijkerland
mevr. M. Heinen tel. 140521
mevr. G. Miggels tel. 140521

Gemeente Ooststellingwerf
mevr. M. de Vries tel. 0561 691271

Gemeente Heerenveen
mevr. I. Koning tel. 0513 617511
dhr. J. Bosma tel. 0513 617511

Gemeente Opsterland
mevr. J. Hilbolling tel. 0512 386 222